Hopp over navigasjon

nrk-lie-cence

Dikteren Arnulf Øverland er den eneste som er tiltalt etter blasfemiparagrafen, men han ble frikjent.

Dette er altså NRK som fredag lyver i beste sendetid, i Dagsrevyen, lisenskanalens flaggskip. Et kjapt Wikipedia-søk viser at Dagsrevy-versjonen er ren løgn:

Også i Norge har flere forfattere blitt beskyldt for blasfemi. Det gjelder blant andre Marcus Thrane, Theodor Løvstad, Hans Jæger, Gunnar Heiberg, Arnulf Øverland, Trygve Bull og Georg Johannesen. Anders Suhm, elev ved latinskolen i Kristiansand i 1730-årene, er den eneste nordmann som er dødsdømt for blasfemi. Han satte blant annet fyr på Interimskirken i byen, ble dømt til halshogging, men klarte å rømme. Hans Jæger ble i 1886 dømt til 60 dagers fengsel for blasfemi og for å ha krenket offentlig bluferdighet og sedelighet. Den siste som ble offentlig tiltalt for blasfemi i Norge, var forfatteren Arnulf Øverland i 1933, etter å ha holdt foredraget «Kristendommen, den tiende landeplage» i Studentersamfundet. Han ble frikjent samme år. Den siste som ble dømt for blasfemi i Norge var Arnfred Olsen som skrev «De ‘kristne’ hedninger mindes sin Jesus, den jødiske religionsmaker, som tilsidst holdt dem saa grundig for nar» i bladet Fritenkeren i 1912, han fikk 10 kroner i bot.

At noen fortsatt betaler lisens for dette kostbare, illusjonsfremmende og tversgjennom løgnaktige makkverket av en allmennkringkaster er for meg ubegripelig. De må ville seg selv vondt.

EDIT: Og så en ny løgn om akkurat det samme 3 dager etter, i NRK radios Her og Nå kl 15-16 mandag 2/2:

Blasfemiparagrafen har vært lite brukt. Den eneste personen som noengang er blitt tiltalt, er dikteren Arnulf Øverland. Han hadde omtalt kristendommen som en landeplage, men ble frikjent i 1933.

Hør NRK radio brekrefte at de er like løgnaktige som sine kolleger i Dagrevyen (mp3 – minutt 24.45).

4 Comments

  1. De er så lite etterrettelig at det er en gru. Alt de hadde beøvd å gjort for å sjekke kildene sine, i den grad de har noen var å gjøre det du gjorde.

    • Vidd
    • Posted 2. februar 2009 at 19.49
    • Permalink

    Og så en ny løgn om akkurat det samme 3 dager etter, i NRK radios Her og Nå kl 15-16 mandag 2/2:

    «Blasfemiparagrafen har vært lite brukt. Den eneste personen som noengang er blitt tiltalt, er dikteren Arnulf Øverland. Han hadde omtalt kristendommen som en landeplage, men ble frikjent i 1933.»

    Hør NRK radio brekrefte at de er like løgnaktige som sine kolleger i Dagrevyen (mp3 – minutt 24.45).

    • Vidar Sonerud
    • Posted 3. februar 2009 at 13.02
    • Permalink

    Løgn og løgn…

    Tror mest det er snakk om uvitenhet jeg. Så kan man jo saktens spørre seg om hva som er verst.

    • Vidd
    • Posted 3. februar 2009 at 17.23
    • Permalink

    Vidar! Hyggelig at du titter innom.

    Uansett, å si det NRK sier her, blir litt som å hevde at George W. Bush er den eneste despoten som har hatt konsentrasjonsleire i Polen.


Legg igjen en kommentar