Hopp over navigasjon

  • Nyhetstjenester får pålegg om kun å bruke informasjon fra offisielle nettsteder
  • Titlene på disse sakene skal ikke endres når de publiseres
  • Forbud mot undersøkende journalistikk
  • Alle nyhetsanbefalinger skal gå til offisielle kilder
  • Det skal søkes på forhånd før man lager programmer med eksperter
  • Nettsteder skal ikke lage diskusjoner om temaet, eller synliggjøre diskusjoner på noen måte
  • Alle angrep på staten, partiet, internett-politikk eller statlige byråer skal fjernes fra diskusjoner
  • Alle støtteerklæringer til Google skal fjernes
  • Googles meldinger skal ikke rapporteres

 
Med unntak for de to siste punktene, kunne dette vært et NATO-rundskriv om hvordan den voksende skepsisen til de offisielle 9/11-rapportene skulle behandles i pressen.

Onsdagens bloggpost på Vidd viser fx til en artikkel skrevet av en åpenbart urutinert journalist som kom i skade for å nevne den amerikanske journalisten Christopher Bollyn – ifølge Kvasirs nyhetssøk for første gang siden i alle fall 1. januar 2001. «Heldigvis» ble saken stanset av redaktøren før Lokalavisen gikk i trykken.

Dette dreier seg imidlertid om den kinesiske stats pålegg til statlige og private medier i Kina, etter at Google Kina på mandag flyttet til Hong Kong og samtidig kuttet ut den myndighetspålagte sensuren.

Giganten Google har et av verdens vakreste slagord: Don’t be evil. Hadde ikke verden stått på randen av en ny storkrig, kunne en hipp, kul og ikke minst sosial markedsaktør som Google virkelig gjort en forskjell i verden.

Ingen er bedre rustet til å endre Kinas demokratifiendtlige sensurregime enn Google. Man kan kanskje kritisere at Google gikk med på Kinas betingelser i så mange år, men om de nå får nok selskaper og kinesere med seg på en sensurprotest, kan etableringen av Googles Beijing-kontor vise seg å være noe av det viktigste som er skjedd for demokratiundergrunnen siden opptøyene på Den himmelske freds plass våren 1989.

Med Googles enorme markeds- og mediamakt har de mulighet til å gjøre både godt og ondt. Mange fryktet at giganten skulle videreføre sensurlinjen de lærte seg å finne seg i i Kina også i USA og Europa, og denne ukens helomvending i sensurspørsmålet i Kina lover godt for demokratiaktivister både her hjemme og over dammen.

Hvis 2010-tallet var et fredens tiår, kunne vi ha kastet våre vestlige despoter med Googles hjelp og tatt viktige skritt på veien mot folkestyret. Men nå er det verdenskrigen som står for døren, sorry og lei for å si det, men slik er det. Iran skal bombes fordi de slipper til IAEA-inspektører og følger IAEAs pålegg til punkt og prikke, og av en nasjon som ikke slipper til IAEA-inspektører og ikke følger noen IAEA-pålegg, og som i tillegg nekter å innrømme offentlig at de har og produserer kjernefysiske masseødeleggelsesvåpen.

Den er en gal verden, men vi må ha krig hele tiden for å holde økonomien igang og hindre folket i å kreve sin rett til å påvirke gjennom frie og rettferdige valg. De sier verdenskrigen skal starte med et terrorangrep – selvsagt under falskt flagg – og at Iran vil få skylden for dette. Før noen finner ut hvem som egentlig sto bak, vil krigen være så godt igang at vi bare må heie på våre soldater og håpe på det beste. Vi kan ikke trekke oss ut av Iran før vi har «vunnet freden», i tillegg til krigen…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s