Hopp over navigasjon

Det høres helt absurd ut, og du tenker dette kan ikke skje her. Ikke i Norge! Ikke i Oslo! Men så skjer det likevel: Aktivister som deler ut løpesedler om ytringsfriheten og retten til å dele ut løpesedler(!) i Oslo sentrum, blir truet med skyhøye bøter og arrestasjon. Politiet har allerede en diger forbudssone rundt byens pelsbutikker hvor løpesedler om pels ikke får deles ut – og der folk har fått bøter på 10.800 kr for stille og fredelig å ha delt ut flyere til forbipasserende. Og nå sist uke lot politiet som om denne nye undertrykkende loven også gjaldt for løpesedler om selve ytringsfriheten, paragraf 100…


Lørdag 20. februar delte vi ut den samme løpesedlen om ytringsfriheten – Grunnlovens § 100 – og etpar-tre pelsaktivister ble likevel nektet å dele den ut. Politiet gjorde ingen forskjell på antipels-løpesedler og løpesedler for ytringsfrihet. Vi mener selvsagt at begge løpesedlene må være delbare i et demokrati – men lørdag 27. vil vi dele ut ytringsfrihetsflyeren én gang til. Denne gangen vil vi også konfrontere politiet med harde spørsmål og videoopptak, dersom de prøver å nekte oss å dele ut flyere.

Lørdag 6. februar ble tre aktivister fra Nettverk for dyrs frihet arrestert og forelagt bøter på 10.800 kr hver for å ha delt ut løpesedler med et anti-pels budskap. Oslo-politiet har rett og slett lagt ned forbud mot politisk aktivisme – inkludert utdeling av løpesedler – utenfor eller i nærheten av pelsforretninger. Hvis du deler ut en anti-pels-løpeseddel nærmere en pelsbutikk enn 250 meter, risikerer du arrest og bot(!).

Forbudet er ganske hinsides absurd, det betyr blant anna at man ikke kan være utad anti-pels i store deler av Oslo sentrum, inkludert nesten hele Karl Johan.

Du kan lese mer på sidene til NFDF.

EVENEMENTET:

Vi møtes som sist på Egertorvet kl 13.00, der vi fordeler løpesedler og oss selv rundt i byen. Se etter de snille menneskene ved rekkverket til T-banestasjonen.

A5-flyeren (tosidig) ligger her, hvis noen vil lage flere:
https://viddal.files.wordpress.com/2010/02/ytringsfrihet-a5-f27.pdf

Reklamer

5 Comments

  • cecilie
  • Posted 27. februar 2010 at 0.30
  • Permalink

  Dette er vanskelig….jeg er også med i gruppen «ytringsfrihet» …jeg er tilhenger av pels….. men jeg er IKKE tilhenger av at pelsmotstandere skal få terrorisere en butikkeier flere dager i uken i flere år med bakgrunn i ytringsfrihet….. Dette temaet les: PELS, er meget sammensatt….og vanskelig…. faktum er at det er flest pelsmotstandere i den aktuelle aldersgruppen som stiller opp og deler ut flyers, deltar i demonstrasjoner o.l…. derfor, mener jeg, er de så mye mer synlig enn de som er for pels….

  • Vidd
  • Posted 27. februar 2010 at 0.46
  • Permalink

  Hei, Cecilie! Selv om jeg ikke er helt enig med deg, kaller jeg ikke kommentaren din på bloggen min for «terrorisme». Jeg er ikke engang mot pels som sådan, men jeg mener sensur som i Kina, Iran og USA bør slås hardt ned på når den sprer seg til Norge.

  Jeg er med andre ord for retten til å ytre seg ved å dele ut løpesedler. Skal du liksom sitte og godkjenne hver enkelt løpeseddel utfra hva som står skrevet på den?! Hvilke andre ting vil du forby her i Norge? Retten til å stemme på hvilket parti du vil ved valg?

  Det er forskell på å skrive en kommentar og å terrorisere, og det er forskjell på terrorisme og å dele ut ark med tekst på.

  • Vidd
  • Posted 27. februar 2010 at 1.13
  • Permalink

  Fant forresten ut at forbudssonene til politiet & næringslivet er mye større enn dem som er tegnet inn på løpesedlen:

  Etter det jeg kan se er diameter her satt til 250 m, mens politiet jo har oppgitt at radius ikke får være mindre enn 250. Altså blir diameter 500 m, og sonene mye større og helt overlappende.

  Mer som på grafikken til pelsmotstanderne:

 1. Hei Cecilie! Jeg har vært med på mange løpeseddelutdelinger og måten vi gjør dette på er å holde frem en løpeseddel med informasjon og sier «vær så god» med et smil. :) Så er det opp til de som går forbi om de vil ta imot eller ikke. At dette nå ikke er tillatt lengre er svært uheldig for ytringsfriheten. Hva skjer når de få lovlige metodene å ytre meninger på blir gjort ulovlig? Behovet for å ytre meninger forsvinner ikke, spesielt ikke for de som har sett lidelsene til norske pelsdyr med egne øyne, hører og nese…

  • Vidd
  • Posted 28. februar 2010 at 13.06
  • Permalink


2 Trackbacks/Pingbacks

 1. […] DyrsFrihet har forøvrig startet ett opprop om denne saken her.  Det blogges også om her. […]

 2. By Don’t go there « Idiotikritikk on 08 mar 2010 at 6:27 am

  […] trykk en liten notis om at Oslo sentrum nå er blitt en forbudssone selv for noe så uskyldig som utdeling av løpesedler om retten til å ytre seg i tråd med Grunnlovens § […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s