Hopp over navigasjon

Haha, for en idiotkommentar:

– Folk flest er ukjent med begreper som DHT (Distributed hash table) og PEX (Peer Exchange), og selv om det er usikkert hvor mye praktisk som vil endre seg framstår teknologien enda mer teknisk enn før, sier Valvik.

Nå kan man aldri vite om det er journalisten eller «eksperten» som får en «ekspertuttalelse» til å høres ut som ett eller annet vås fra NRK, eller det som verre er. Men man kan ane. Og frykte. I verste fall er det begge to: Både Dagbladets fildelingsjournalist Joakim Thorkildsen og dennes utkårede «fildelingsekspert» Simon Valvik.

Det som er idiotisk med utsagnet over er i alle fall to ting:

  • Torrentteknologien har alltid vært ekstremt teknisk. Den blir neppe «enda mer teknisk» nå.
  • Det har ingenting å si om folk flest – eller Valvik – er ukjent med DHT & PEX.

 

Bruken av teknologi avhenger ikke av dybdekunnskap. Spør mor din! Vet hun egentlig hvordan fasttelefonen fungerer, egentlig? Enda hun bruker den, og vekselvis mobilen, i en eller to timer hver dag, er hun rimelig likeglad med hvordan stemmen hennes omformes til digitale nuller og ettall som sendes via kabler og mobilmaster og det som er, før de snor seg rundt noen gatehjørner i hovedstaden og omformes til mors stemme i mobilen min, samtidig som jeg laster ned South Park gjennom den samme mobilen, henter inn tweets via TweetDeck og småprater litt i Google Wave (brb, modern på fonen).

For henne og alle andre er det brukeropplevelsen som betyr noe. Brukerillusjonen, om du vil. Hvordan telefon og fildeling fungerer på overflaten, den synlige overflaten. Må hun taste inn hashkoder? Neppe. Må hun vite hva en hashkode er? Overhode ikke. Trenger hun vite navnet på det hun vil laste ned? Ja, absolutt, medmindre hun kan klare seg med et temasøk.

Og ikke uventet blir både journalisten, «eksperten» og artikkelen hudflettet og grundig satt på plass av leserne – de virkelige ekspertene – i kommentarfeltet under artikkelen. Hvorfor ikke først som sist begynne å lese kommentarene først når man er på Dagbladet? De overbetalte surrehuene som sitter nede på Havnelageret og knoter er det i alle fall ikke verdt å lese. Ikke engang gratis.

Den nye trackeren til Pirate Bay-kara lyder navnet Open Bittorrent (søkbar her). Og lite eller ingenting vil forandre seg for brukerne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s