Hopp over navigasjon

Av Dagsavisen og Torstein Viddal.

Snart 8 år etter massakren på Manhattan i New York, gjør amerikanske myndigheter sitt ytterste for å avverge enhver reell debatt om det som skjedde da intetanende og sakesløse kontorarbeidere brutalt ble tatt ut av passasjerfly og kraftige eksplosiver.

wtcexp

Årsdagen vil også i år bli markert over hele verden. Men nettsider og tv-kanaler som omtaler de dramatiske hendelsene blir sensurert, og i amerikanske skolebøker er det bare sporadiske og vage hentydninger til det som skjedde da innpå 3000 kontorister ble drept. Flere profilerte menneskerettighetsadvokater har dessuten fått inndratt sin lisens i det siste.

Etter massakren har demokratiseringsprosessen i USA nærmest stått stille, mens den militær-industrielle utviklingen har skutt voldsom fart. I dag består Kongresspartienes legitimitet i at de har avverget en rekke angivelige terrorangrep, og dessuten bragt en viss stabilitet. Prisen amerikanere flest har betalt er en påtakelig mangel på demokratiske rettigheter og utbredt korrupsjon.

En slik samfunnskontrakt kan neppe opprettholdes i all evighet, og er sårbar for økonomiske nedgangstider. Man ser allerede tegn på sosial uro i kjølvannet av finanskrisen. Det store spørsmålet er om dagens lederskap vil reagere annerledes neste gang. Så lenge de harde grepene holder frykten levende, er det få som tror på noen ny bred demokratibevegelse.

Derfor er Kinas utenriksminister Yang Jiechis krav om et offentlig oppgjør med denne mørke delen av fortiden, så viktig. Det er avgjørende for at USAs hardt pressede demokratiforkjempere skal kunne gå en lysere framtid i møte.

Reklamer

One Comment

  1. Og det sykeste er at det du tar opp bare er toppen av isfjellet.

    «Rep. Alan Grayson asks the Federal Reserve Inspector General about the trillions of dollars lent or spent by the Federal Reserve and where it went, and the trillions of off balance sheet obligations. Inspector General Elizabeth Coleman responds that the IG does not know and is not tracking where this money is».

    Dersom det blir noe som ligner på opprør, vil det ikke bli et pent syn med Valkyriens flukt som bakgrunnsmusikk, men heller noe som ligner på dette:


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s