Hopp over navigasjon

I forbindelse med 250-årsdagen mandag for den engelske forfatteren og feministen Mary Wollstonecrafts fødselsdag, kan det være interessant å se på hennes tanker om oppdragelsen og kjønnsrollene. Wollstonecraft mener pikebarn og guttebarn er født like frie, kreative og selvstendige, men at oppdragelsen, skolen og samfunnet penser pikene inn i de typiske kvinneroller, og guttene inn i mannsroller. Altså er det ifølge Wollstonecraft ikke noe utpreget naturlig over den moderne kvinnes manierte pynting, shopping og skjønnhetsfokus, selv om det helt sikkert både føles og oppleves som noe helt naturlig.

På samme vis kan vi si at barn av begge kjønn innkjørves i noen av samfunnets aller mest befengte illusjoner og livsløgner gjennom oppdragelsen og skolen. Om vi ser bort fra besøkene ved brannstasjonen, er både det hyggelige møtet med den lokale banken, som gir dem banklinjaler, sparegriser og bankpenner, og de ditto trivelige møtene med politiet og lokalavisen, alt i skolens regi, løgnaktige introduksjoner til institusjoner som ulikt brannvesenet ikke driver med det barnet får høre at de driver med.

tomlinson

Drapet på Ian Tomlinson. 
 

Samfunnet aler altså frem rollebevisste unge menn og kvinner med en nærmest grenseløst naiv tiltro til samfunnets bærende institusjoner, kort sagt det samlebåndsindustrielle monetære system, der de subber rundt i en lykkelig rødrussdrøm om at alt dette er til for dem, for deres eget beste, når det hele i virkeligheten er bygget opp rundt den lokale industrien og den internasjonale kapitalen, som eier massemediene, bankene og politiet, mens disse purunge menn og kvinner tror de gjør seg opp sin egen selvstendige mening i et såkalt likestilt og rettferdig demokrati, i en fredselskende og bærekraftig miljønasjon.

Dette er vel ikke mye av en verdensteori, men det kan kanskje likevel danne et slags utgangspunkt for videre tenkning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s