Hopp over navigasjon

Climate change explained – the impact of temperature rises
av Mark Lynas, The Guardian, tirsdag 14. april 2009

Under 2 grader

Havisen i arktis forsvinner, isbjørnen blir hjemløs og jordens energibalanse forandres dramatisk når reflekterende is erstattes av mørkere havoverflate i sommermånedene. Ventes nå i 2030 eller før.

Tropiske korallrev gjennomgår alvorlige og gjentatte blekningsepisoder på grunn av varmere sjøvann, som dreper de fleste korallene og gir et nådestøt til det marine artsmangfoldet.

Tørkeepisoder spres gjennom subtropene, sammen med hetebølger og intense skogbranner. Verst rammet er Middelhavsområdet, det sørvestre USA, Sør-Afrika og Australia.

skogbrann

2-3 grader

Sommerlige hetebølger som den i Europa i 2003, som drepte 30.000 mennesker, blir årvisse hendelser. Ekstrem tørke med temperaturer helt opp på 40-tallet i Sør-England.

Amazonas-regnskogen krysser «vippepunktet» der ekstrem hete og mindre nedbør gjør skogen utsatt – store deler brenner og erstattes av ørken og savanne.

Oppløst CO2 gjør havene stadig surere, ødelegger gjenværende korallrev og slår ut mange planktonarter som danner grunnlaget for den marine næringskjeden. Flere meters stigning i havnivået er nå uunngåelig fordi Grønlands iskappe forsvinner.

3-4 grader

Bre- og snøsmelting i verdens fjellkjeder utarmer ferskvannsstrømmene til lavtliggende byer og jordbruksland. Mest rammet er California, Peru, Pakistan og Kina. Global matproduksjon trues da viktige kornkamre i Europa, Asia og USA lider under tørke, og hetebølger reduserer avlingenes toleranse.

Golfstrømmen svekkes betydelig. Nedkjøling i Europa er lite sannsynlig på grunn av global oppvarming, men havstrømmene endrer værmønstre og fører til større havnivåstigning enn gjennomsnittet i Øst-USA og Storbritannia.

4-5 grader

Enda et vippepunkt får massive mengder metan – en potent drivhusgass – til å slippe ut når den sibirske tundraen smelter, noe som gir økt global oppvarming. Mye av bosetningen i Sør-Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og andre subtropiske områder blir umulig som følge av ekstrem varme og tørke. Sivilisasjonens fokus flyttes mot polene, der temperaturene holder seg kjølige nok for avlinger, og nedbøren fortsetter – om enn med alvorlige oversvømmelser. All havis er borte fra begge polene. Fjellbreene er forsvunnet i Andes, Alpene og Rocky Mountains.

5-6 grader

Globale gjennomsnittstemperaturer er nå høyere enn på 50 millioner år. Arktis har langt større temperaturøkninger enn gjennomsnittet – opptil 20 grader – noe som betyr at hele Arktis nå er isfritt året rundt. Mesteparten av tropene, subtropene og selv lavere tempererte soner er nå for varme for bosetning. Havnivåstigningen er nå rask nok til at kystbyer verden over for det meste forlates.

6 grader og over

Fare for «løpsk oppvarming», kanskje ansporet av utslipp av metanhydrater fra havene. Kan jordoverflaten bli som Venus, totalt ubeboelig? Det meste av livet i havet er vekke. Flyktninger holder seg helt og holdent til høytliggende områder og til polarområdene. Menneskelig bosetning er drastisk redusert. Kanskje er 90% av artene utdødd, noe som grenser til de verste utryddelsesepisoder i jordens 4,5 milliarder år lange historie.

Mark Lynas er forfatter av boken «Seks grader: Vår fremtid på en varmere planet».

Reklamer

7 Comments

 1. 6 grader fort er det sannsynlige.

 2. Det spørges og graves her, innvendig mitt hode: Hvor langt er makteliten villig til å gå? Og hvor fordummet er de store massene villig til å gjøre seg? Jeg mener: Jeg ser ingen grense for galskap. Jeg ser en hel masse sportsfikserte medborgere som, i samla flokk, tydeliggjør galskapen både for seg selv og all verden. Kan det faktisk ha det sånn at folk flest har bestemt seg for å gi ganske faen i alt som kunne være av betydning for økosystemene på planeten her? Alt mens de dyrker et stigende antall kjendiser? – Idrettsfolk, popstjerner, supermodeller, skuespillere; sunne og friske helsefanatikere, alle som én.

  Jeg mener: faen heller: hvordan skal man skildre den paradoksale situasjonen at vi behandler Jorda som en gigantisk søppeldynge, forurenser luft, vann og land så mye vi bare kan, utrydder dyrearter, utrydder fuglearter, utrydder plantearter, utvinner olje, gass og kull som aldri før, – alt mens det vel aldri har vært viktigere enn nå å vaske hendene, pusse tennene, gjøre bruk av den og den typen shampoo og balsam (vær merkebevisst!), ta trantabletter, drikke blåbærekstrakt, passe på kolesterolet og tenke på antioksidantene, jogge noen runder, hver dag, sånn for helsas skyld, dra på treningssenteret, løfte vekter og ta push-ups? Man må stumpe røyken, den er farlig, den er giftig. – Men si ikke ett ondt ord om oljen, den er en nasjonalhelligdom, det er den vi blir rik på, og naturgassen også, så hold kjeft, din idiot, eller gå og heng deg.

  Jeg tenker, som jeg lenge har tenkt, at litteratene blant oss burde se til å ta et generaloppgjør med den industrielle revolusjon. Jeg tenker, som før, at hele verdenshistorien må skrives på nytt. Det gjelder oljen, gassen og kullet. Det gjelder avskoginga og ørkenspredninga. Det gjelder genmodifisert kveg, kalkun, ris, mais og korn. Det gjelder befolkningseksplosjonen; den er et faktum, intet falsum, og står som en av menneskeslektens største utfordringer noensinne. Det gjelder framtidig mangel på mat, vann og land. Det gjelder faren for genocidal krig. Ja, det hele handler, som jeg ser det, om å legge menneskeslektens historie under ei ny og oppdatert lupe, og analysere det hele på nytt igjen. Jeg tenker i dag, som jeg gjorde i 2004, at dette er den historiske sjansen vi har: Muligheten til endelig å ta definisjonsmakta tilbake, og bruke den til noe fornuftig. Gjøre hele verdenshistorien til gjenstand for grundig revisjon. I framtidas tjeneste, for svarte svingende. I den hensikt å ikke gjøre vondt verre, men komme oss ut av denne psykotiske tilstanden av komplett naturfornektelse, krig, nød, svineri, regelrett løgn og narkomani.

 3. Det er hele pakken, og man bør ta et oppgjør med alt sammen.

  • Mm...
  • Posted 19. april 2009 at 2.23
  • Permalink

  http://www.aftenposten.no/klima/article3033351.ece

  «Forskerne påpeker at det kritiske nivået for skogenes karbonlagring kan forsvinne fullstendig dersom den globale temperaturen øker med 2,5 grader eller mer, noe som vil føre til omfattende skogødeleggelser.»

  • Anonym
  • Posted 16. mai 2009 at 0.30
  • Permalink

  Du har tolket boken litt feil. Det du kaller «over 6 grader», er så vidt jeg husker ifølge Lynas 5,1-6,0 grader.

  Altså er problemet flere størrelsesordener verre enn du tror.

  Forresten, tusen takk for interessant blogg.

 4. Anonym, jeg har bare oversatt Lynas’ egen oversikt i The Guardian. Det er selvsagt mulig at redaktørene der har rotet det til, men manus er i alle fall fra Lynas.

  Har lest boken og husker at den var delt inn slik du påpeker, med 6-graderskapitlet løpende fra 5,1 til 6,0-graders oppvarming.

  Ellers mange takk for bloggros :-)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s