Hopp over navigasjon

I stedet for å dekke den danske avsløringen av nano-sprengstoff i støvet fra Tvillingtårnene – såkalt nanotermitt – som deres søsterside Videnskab.dk, sammen med Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet og Ingeniøren, har dekket denne uken, velger Forskning.no å konsentrere seg om en påskesolsak om nanosolkrem.

sol

Ørsmå nyheter om bittesmå partikler der altså, for en forsvinnende lite kritisk norsk offentlighet. Men la oss uansett se litt på hva de skriver, for å lære litt om hvor smått dette er, det som fikk skyskraperne på World Trade Center til å falle på ca 13 og ca 7 sekunder.

Bare en liten konsentrasjon av disse nanopartiklene kan i verste fall gjøre stor skade på naturens mikroorganismer, antyder en ny studie.

– Hva skjer når disse partiklene havner i en innsjø? Vil de kunne trenge inn i en organisme og binde seg til den? Kanskje de vil drepe den, sa Cyndee Gruden ved University of Toledo i USA på et møte i American Chemical Society nylig.

Slike partikler er nesten uforståelig små – faktisk kan cirka 5000 av disse presses inn i bredden av et hårstrå.

– Vi så en overraskende kraftig reduksjon i overlevelsen blant bakteriene, selv om de bare var utsatt for svært små mengder av disse nanopartiklene i mindre enn en time. Det er overraskende hvor fort dette gikk, fortalte hun.

En tidligere undersøkelse antydet at en liten jordsmonnbakterie ved navn Pseudomonas putida ble svært skral av sølv-, kopperoksid- og sinkoksidpartikler på nanostørrelse.

Mengden som skulle til for at bakterien mistet livsmotet, skal i følge forskere ved Utah State University i USA, også ha vært forsvinnende liten.

– Hvis resultatene fra disse undersøkelsene er riktige, gjør disse nanopartiklene overraskende raskt skade på enkelte bakterier, sier Øyvind Holte, forsker og farmasøyt i Legemiddelverket.

Vi som i tillegg har lest Forskning.nos danske søstertjeneste og Danmarks forskningsportal Videnskab.dk, har altså fått med oss at nanopartikler også kan virke overraskende raskt og overraskende destruktivt på gigantiske skyskraperkonstruksjoner som Tvillingtårnene og WTC Bygning 7.

Men det er det kanskje ikke partipolitisk stemning for å skrive så mye om i Norge akkurat nå?

Her kan du i alle fall se kjemikeren Niels Harrit fra Københavns Universitet på TV2s Go’Morgen Danmark onsdag 8. april kl 08.45.

Reklamer

3 Comments

  • trondhalvorsen
  • Posted 28. april 2009 at 1.16
  • Permalink

  Termitter er en avsporing. Vi kan se WTC 1 og 2 eksplodere.

  • Vidd
  • Posted 28. april 2009 at 12.40
  • Permalink

  Sprengstoffrestene (nanotermitt) er fingeravtrykket til sprengningene, og de er dessuten langt mer håndfaste og etterprøvbare enn videoopptakene (som også viser sprengning).

  Saken mot de skyldige blir ikke svakere av fysisk-kjemiske bevis i tillegg til de rent visuelle.

  • trondhalvorsen
  • Posted 23. mai 2009 at 3.38
  • Permalink

  Virker rart at det skulle være funnet i støvet så lewnge etterpå. Noen sier thermite er sprengstoff. Steven E. Jones sa at det var brukt i tillegg til spremgstoff. Hans bevis på Thermite var noe rødlig som rant ut av et vindu på et tidspunkt. Men man ser ikke noe til dette rødlige når byggene eksploderer.

  Reporteren i intervjuet med Niels Harrit vet godt at byggene ble revet ned med eksplosiver.


3 Trackbacks/Pingbacks

 1. […] og rikssynseren Iffit Qureshi skriver ikveld på bloggen Hijab-Brigaden at avsløringene i danske aviser og dansk TV2 denne uken om nano-sprengstoff i støvet fra World Trade Center er gammelt […]

 2. […] Før påske i 2009 nektet forskning.no plent å skrive om nanotermitt, og den eneste artikkelen som var å finne var en påskete artikkel om nanosolkrem. […]

 3. […] Ifølge det norske nettstedet Termittrevyen nektet forskning.no plent å skrive om nanotermitt frem til påsken 2009, og den eneste artikkelen som var å finne var en påskete artikkel om nanosolkrem. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s