Hopp over navigasjon

Takk og superkudos til Trond Klykken for knalltips med historisk sus!

Visste du at sjefen til Kjakan, lederen for det største avsnittet i Milorg, Oslo D13, major O. H. Langeland, ga ut to bøker – i 1948 og 1949 – som begge ble forbudt på grunn av sitt kritiske innhold?

Her er noen scans fra den første boken – Dømmer ikke – og begge skal visstnok være å få tak i hos antikvariatene.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

PS: Jeg har sjekka og 9. april 1940 var en tirsdag. Det vil si at regjeringen tirsdag morgen ga ordre om delvis mobilisering først torsdag 11. april, to dager etter at tyske militærstøvler trampet ned Karl Johan.

PPS: MILORG-sjefen i Oslo er tydeligvis ikke verd en egen artikkel hverken i Wikipedia eller Store Norske Leksikon.

Reklamer

4 Comments

  • Helge G
  • Posted 27. februar 2009 at 7.59
  • Permalink

  Interessant ja. Visste ikke at du var en slik krigshisser da Torstein ;-). Var ikke du millitærnekter a? (PS: skjønner poenget ditt, men i god stil forbeholder jeg meg retten til å kverulere!). Ellers: tidligere politisjef i Kr.sand Rynning-Tønnesen kommenterte senkingen av Rio-De-Janeiro(sic?) to dager før invasjonen i Norge ca. slik: «Man måtte jo være idiot for å ikke skjønne hva som var i vente». Båten sank utenfor Kr.sand og det fløyt i land en haug med tyske soldater på Flekkerøya…

 1. http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1573485.ece

  Det bør være mulig å tenke over hvilket samfunnssjikt det er som har noe å tjene på å sette politiets sikkerhetstjeneste og militærets etterretningstjeneste i sving, med elektronisk overvåkning av private PC’er og telefoner? Hvilke krefter i samfunnet er det som står bak utplasseringen av alle disse overvåkningskameraene, og hva skal det tjene til?

  Det er mulig jeg beveger meg litt off-topic her? Nuvel. Men jeg gadd uansett vite hvem (hvilke krefter i samfunnet) den politiske overvåkningen gagner?

  Jeg innser selvfølgelig at selve spørsmålsstillingen er «helt feil», som vurdert fra et sosialdemokratisk ståsted. Bare det å antyde at vi lever i et land som ligger og kriger der borte i Langtvekkistan, er «helt feil».

 2. Hm.

  Det finnes en bitteliten minoritet her i landet, som styrer og steller det riktig ille til, for alle som drømmer om ei framtid preget av fred og fordragelighet. Det finnes en politisk elite. Det finnes en økonomisk elite. Det finnes en elite som lever sine luksuriøse liv rutinemessig beskyttet både av politi og soldater, hemmelige agenter, hele lovverk og alvorlige mengder masseødeleggelsesvåpen. – Det er meget sterke krefter det er tale om her, og de finnes overalt, over hele planeten. Disse uhyre sterke kreftene: Kall dem gjerne Goliat. Og vit, for all del, at David både er blitt avvæpnet og bakbundet. Men okay: sånt skjer.

  • kvalitet
  • Posted 5. mai 2009 at 16.17
  • Permalink

  Dette var sinnsykt interessant lesning. Kanskje regjeringen rett og slett ikke ønsket kamphandlinger?

  Dette må ha spart mange norske liv og bygninger, og utfallet ville uansett ha blitt det samme. Fra et nyttemaksimeringsperspektiv, i motsetning til et ideologisk perspektiv, kan regjeringen kanskje sies å ha handlet korrekt. Likevel, rimelig utrolig at denne saken ikke ble et tema etter krigen.


One Trackback/Pingback

 1. By Er alt som det ser ut? « Veggavisen on 07 sep 2009 at 8:49 pm

  […] PDRTJS_settings_18495_post_1972 = { "id" : "18495", "unique_id" : "wp-post-1972", "title" : "Er+alt+som+det+ser+ut%3F", "item_id" : "_post_1972", "permalink" : "http%3A%2F%2Fveggavisen.wordpress.com%2F2009%2F08%2F22%2Fer-alt-som-det-ser-ut%2F" } https://viddal.wordpress.com/2009/02/27/rikets-hemmelighet/ […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s