Hopp over navigasjon

Jeg har vært så heldig å få en 72-timers gratisforelesning om smerte med praktiske øvelser. Smerten er bloggrelatert og selvpåført.

Uten painkillers er du våken med smerte og når du er overtrøtt nesten sovende med smerte. Under søvnforsøkene er det til dømes ingen ting du kan gjøre, ingen liggestillinger som fjerner smerten. Det blir en vane.

Jeg tar meg i å dra paralleller til palestinernes situasjon. Slik sett byr den vedvarende smerten på litt økt innsikt. I over 60 år har de palestinske araberne levd i skyggen av et terrorregime. Det konstante er jødenes terror. Det spiller ingen rolle hva palestinerne gjør, eller ikke gjør. De kan være snille, slemme, offensive, tilbakeholdne, samarbeidsvillige eller militante: Israel vil uansett gjøre livene deres til et fysisk og psykisk smertehelvete.

Min smerte kan imidlertid isoleres og intellektualiseres bort, palestinernes smerte er uten utsikt til noen ende på elendigheten. Min smerte har anstrøk av renselse og katarsis, og den kan når som helst avsluttes med painkillers. Palestinerne må hele tiden bekymre seg for sine sønners, døtres, søskens, foreldres, venners og kjæresters sikkerhet, samt sørge over sine drepte, torturerte, traumatiserte og skadde.

Den vedvarende fysiske og mentale smerten deres er uten håp eller tro på at noenting noensinne vil bli noe bedre. Uansett hva de gjør.

Jeg tror veldig få nordmenn kan sette seg inn i hva dette gjør med et menneske. Noen ting må man bare lære av kroppen.

Occupation 101

Reklamer

4 Comments

 1. Det er veldig lett for oss å sitte i sofaen og si hvordan de BURDE reagere og hvordan de BURDE tenke og i det hele tatt hvordan det BURDE være.

  Nå har jeg laget opprør på kontoret ved å sende Joe Sacco’s «Palestine» på rundgang. Og får tilbake responser som «jammen media sa jo at… «

 2. En fascinerende film. Opprørende. Den viser til fulle grusomheten i palestinernes situasjon; forrådt av FN og, i den senere tid, sine egne «representanter» Arafat og Abbas.

  Synd den ikke er tekstet på norsk, slik at jeg kunne vist den til- og bli forstått av flere venner, familie og kolleger.

  • Vidd
  • Posted 5. februar 2009 at 21.40
  • Permalink

  Enig, Goredom, særlig hvordan de israelske soldatene får ordre om å knuse bein i kroppen på palestinske unger og øvrige opposisjonelle. Og faktisk gjør det i filmen, står og holder en stakkars jævel mens en av soldatene knuser armene (og ryggen?) på en palestiner med en stein.

 3. http://www.abcnyheter.no/node/83140

  «Alt tyder på at motsetningene skjerpes og at Israel blir stående mer og mer alene – Israel mot røkla så å si.»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s