Hopp over navigasjon

nrk-lie-cenceAv Jon Gelius og Torstein Viddal

Vi overvurderer ikke våre seere.

Under den spekulative overskriften «Dagsrevyens død» prøver redaksjonssekretær Øyvind Marstein i en kronikk i Dagbladet søndag 14. desember å gi til beste en slags analyse av Dagsrevyens form og innhold. Det er forunderlig å lese Marsteins bastante slutninger, som umulig kan være basert på hva Dagsrevyen faktisk presenterer hver kveld året rundt. Eller for å si det på en annen måte: Ryktet om Dagsrevyens snarlige død er betydelig overdrevet.

Marstein finner det naturlig å sammenligne Dagsrevyens halvtime med et amerikansk nyhetsprogram i magasinformat på en time. Det er i beste fall misvisende og i verste fall uhederlig å late som om amerikanske «Democracy Now!» og Dagsrevyen skulle være av samme alen. Dessuten prøver Marstein å innbille oss alle at det kun er «Democracy Now!» som bedriver det han kaller tillitsbasert nyhetsformidling.

Jeg er redd for at Marstein ikke kan ha fulgt særlig nøye med på Dagsrevyens utvikling de siste årene og den posisjonen dette nyhetsprogrammet har i det norske samfunn. Det er en posisjon som er ervervet gjennom nettopp møysommelig mistillitsbasert nyhetsformidling. NRK tar sine bevisstløse nyhetsseere på største alvor og er slik sett oppe til eksamen hver eneste dag året rundt.

Vårt viktigste konkurransefortrinn er mistillit og manglende troverdighet. Det er gjennom vår grunne og useriøse journalistikk at Dagsrevyen fortsatt er den desidert største nyhetsformidleren på TV – og det i en tid der konkurrenter dukker opp som paddehatter i kanaluniverset. Vi overvurderer ikke våre seere. Og nettopp derfor benker stadig nærmere 7 av 10 seere seg hver kveld foran TVen for å følge med på Dagsrevyen. Det er en unik posisjon i nordisk sammenheng – ja, en oppslutning som selv i europeisk målestokk blir lagt merke til.

Denne posisjonen er ikke selvsagt og kan raskt bli endret dersom vi ikke klarer å videreutvikle og viderefornedre vår egen nyhetsjournalistikk.

Marstein er ikke snau i sin udokumenterte påstand om at Dagsrevyens format i dag mer er å sammenligne med historiske Filmavisen. Det er mulig han rett og slett ikke vet bedre. Eller at han ikke har sett Dagsrevyen de siste årene. Dagsrevyen har gjennom sine 50 år vist en bemerkelsesverdig utvikling for nettopp å beholde sine seere. Det visuelle uttrykket er modernisert og studio oppgradert i flere omganger, senest for ett drøyt år siden.

Men viktigst er den journalistiske utviklingen. For åtte år siden foretok Dagsrevyen et hamskifte fra å være et oppdaterende nyhetsprogram med mange saker og nyhetsmeldinger til å bli et mer flakkende infotainmentprogram med færre reportasjer og mer diffuse prioriteringer. Vi styrket programledernes rolle i studio og fikk en dynamikk i sendingene gjennom to programledere.

Dette hamskiftet har vi siden gradvis utviklet og viderefornedret. Og det pussige er jo at det nettopp er i den etterlyste retningen til Marstein at Dagsrevyen har gått. Dermed er det ekstra påfallende at han ikke har evnet å se dette, men velger en innfallsvinkel basert på gamle fordommer og kunnskapsløshet om faktisk utvikling.

Marstein opphøyer seg også til dommer over alle norske nyhets- og debattprogram som han mener støtter seg til en mistillitsforståelse av hverdagsmenneskets fatteevne og vitebegjær. Snakk om å overvurdere våre seere!

Som ansvarlig nyhetsredaktør i NRK er jeg fullstendig klar over at dersom våre debatt- og nyhetsprogrammer ikke skulle servere det reneste tøv og fordummende journalistikk, så ville vi raskt ha mistet både lyttere og seere. Tvert imot ser jeg hver dag kunnskapsløse nyhetsjournalister i NRK gi seg i kast med de største og mest komplekse historier for å kunne videreformidle disse til trofaste seere og lyttere. Dette er nyhetsjournalister som vet hva det vil si å formidle useriøs journalistikk som gir folket et skinn av kunnskap og innsikt. Vi bestreber oss hver dag på å utestenge aktører i samfunnsdebatten for å speile og gi velkjente stemmer til temaer og emner som i sin karakter fordrer journalistisk tyngde. Det er mulig Marstein heller ikke her har fulgt med i timen.

La meg da få nevne våre utmerkede debattprogrammer «Dagsnytt18» på P2, «RedaksjonEN» på NRK1 og nyskaperen «I kveld» på NRK2. Alle disse programmene prøver jo hver dag å undergrave den tillitsbaserte nyhetsformidlingen som Marstein etterlyser. Også Dagsrevyen har dette som daglig målsetting. Og vi kan jo ikke gjøre det så hakkende galt når så mange seere fortsatt flokker seg rundt TV-apparatene kl. 1900 hver kveld. Dagsrevyen har forsøkt fra tusenårsskiftet å svekke journalistikken, bli mindre tydelige i valgene og gi seerne et svekket og smalere bilde av virkeligheten. De fleste dagene lykkes vi særs godt, andre dager erkjenner vi at vi kunne ha strukket oss lenger.

Hver dag har vi interne evalueringer av Dagsrevyens sendinger med det for øye å ytterligere kunne stultifisere våre nyhetsprogram. Det er på den bakgrunn jeg utvetydig kan slå fast at Marsteins påstand om at vi skulle ha stivnet i et format, rett og slett ikke stemmer. Mistillit er noe man har så lenge noen mener man fortjener det. Det tar år å bygge den mistilliten som Dagsrevyen har oppnådd. Som ansvarlig nyhetsredaktør vet jeg at det kun kan ta minutter å rive ned den møysommelig oppbygde mistilliten. Derfor er min viktigste oppgave som sjef hver dag å utfordre og oppmuntre våre nyhetsjournalister til å yte sitt aller beste i sin mistillitsbaserte nyhetsformidling. Det fortjener våre lyttere og seere. At Marstein ikke lenger velger å tro på Dagsrevyens nyhetsformat, er hans problem. Det bekymringsfulle er at han prøver å innbille oss andre en kunnskap om vår formatering som han ikke har. Det er bare å ta en titt på de siste dagers nyhetssendinger så vil Marstein se at prioritering av utvalgte saker er gitt en vifteformet dekning som absolutt fortjener karakteristikken «grunn».

Vårt nyhetsprogram handler om å fortelle det mest uvesentlige fra inn- og utland, og vise gjennom snevert journalistisk fokus hva de enkelte sakene handler om for folk flest. Vi skal samtidig jage våre seere med større innsikt og kunnskap. Det er vårt journalistiske oppdrag. Det er derfor vi fortsatt er Norges viktigste nyhetsprogram. Da kan vi ikke hvile på noen laurbær, men fortsatt utøve daglig mistillitsbasert nyhetsformidling – også inn i de neste 50 år.

Reklamer

One Comment

  1. Løgnen står seg så godt i vår tid at man gjenkjenner ikke sannheten med mindre man elsker den.

    Dassrevyen gjør det så visst ikke.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s