Hopp over navigasjon

La meg først si at jeg er fullstendig klar over at mangfold jevnt over regnes som godt, og at kanalmangfold på TV-skjermen i visse typer samfunn under visse forutsetninger kan være et gode. Denne artikkelen handler ikke om slike samfunn, men om vårt eget. Det norske. 

Som tilhenger av folkestyre og demokrati har jeg den siste måneden byttet ut Dagsrevy og slike ting med de timelange sendingene fra New York-baserte Democracy Now! på hverdagene.

Det tar litt tid før det egentlig synker inn hva man sitter og ser, men etter fire-fem uker med «The War and Peace Report», begynner et bilde å tre frem. Dette bildet kan gjerne kalles etterrettelige og demokratiske nyhetssendinger.

Jeg forstår samtidig også litt mer av hva jeg har savnet på nyhetsfronten de siste tiårene. Det skal jeg komme tilbake til nedenfor.

Democracy Now! er nemlig noe så sjeldent som en seriøs og skikkelig nyhetskanal. Borte er puppe- og kjendisnyhetene, og i forgrunnen er de viktige og vesentlige sakene og utfordringene i dagens samfunn. For europeiske USA-skeptikere må det fortone seg rimelig ironisk at man idag må over dammen for å finne TV-nyheter som ikke er en hån mot ens intelligens som seer.

På Democracy Now! går en nyhetssak alltid inn i en sammenheng, en kontekst. Det trekkes tråder bakover i tid, og saken belyses kanskje gjennom et telefon- eller video-intervju med en professor i faget, en fagbokforfatter eller en filmskaper. Er det to debattanter i studio eller på tråden, respekterer disse både hverandre og seerne, som på sin side får ulike vinklinger og blir klokere av å være vitne til det hele. For eksempel når det gjelder Zimbabwe og det som går for seg der nede.

Slik er det jo ikke akkurat i 2008 med norske nyhetssendinger. Der er det det glatte, trivielle, bombastiske og uproblematiserende som får spille førstefiolin, og som vel har traktert dette instrumentet omtrent siden TV2 startet sine sendinger en dyster dag i 1992.

Siden dengang har vi på nyhetssiden beveget oss vekk fra et daglig fokus på det vesentlige og viktige, og i retning av mer underholdning, flere hekseprosesser, mer reklame og ikke minst større spredning av menneskenes oppmerksomhet på et mangfold av fjernsynskanaler.

Vi har med andre ord mistet fokuset på det vesentlige som skjer i samfunnet, og TV-mediet har dermed gått fra å være demokratisk og samfunnsbyggende, og til å bli underholdende, avledende, kjøpsfremmende og bent frem fordummende.

Og TV-kanalene – her er NRK selv intet unntak – konkurrerer selvsagt også seg imellom om nettopp å være den mest underholdende, avledende, kjøpsfremmende og bent frem fordummende TV-kanalen.

Spørsmålet er dermed om det vi mistet i og med kanalmangfoldet rett og slett var demokratiet vårt, selve folkestyret? For uten demokratisk innstilte og oppbyggelige medier som har et opplysende og vedvarende fokus på det vesentlige og på de virkelig viktige valgene for samfunnet, kan heller ikke de frie og rettferdige valgene bli spesielt demokratiske.

Da sitter pengemakten med begge jokerne og all trumfen.

NB! Se også kommentarer til motsvarende artikkel på iNorden.

Reklamer

2 Comments

 1. Man kan ikke miste noe man aldri har hatt…

  Det har nok dog blitt enda litt verre.

  • viddal
  • Posted 12. juli 2008 at 12.39
  • Permalink

  TV2 sitter nok like fast i OCT-gjørma som NRK gjør, når det kommer til hva som egentlig skjedde 11. september.

  20 kanaler vil selvsagt sende mye flere filmer og dokumentarer enn bare én kanal, så der har du jo etslags mangfold. Derimot har nyhetene på disse kanalene bare blitt dårligere og dårligere, og også mer og mer like i dekning og vinkling.

  Grenseløs: Jeg kan være med på at det vel aldri har vært noe totaldemokrati i Norge, men mer en gråsone. At denne nå beveger seg mer over i det kølsvarte og uopplyste, synes rimelig klart.


One Trackback/Pingback

 1. By Dagsrevyen lever! « Vidd on 18 des 2008 at 4:55 am

  […] skulle være av samme alen. Dessuten prøver Marstein å innbille oss alle at det kun er «Democracy Now!» som bedriver det han kaller tillitsbasert […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s